1980-luku
Kunnianhimoinen 50km:n rata Kallavedelle
1984 Kunnianhimoinen 50km:n rata Kallavedelle
Jo heti ensimmäisellä Kuopion Luistelumaratonilla 1984 oli yli 400 osallistujaa. Kuopiolaiset ottivat tapahtuman heti omakseen, sillä se oli alusta pitäen suunniteltu ja tehty vastaamaan sekä kuopiolaisten että myös kauempaa tulevien kuntoluistelijoiden tarpeita. Luisteluradan pituus oli huikea 50 km ja sitä käytettiin pidemmille kilpailumatkoille 200 km, 100 km ja 50 km. Luistelumatkat 25 km ja 10 km luisteltiin lyhyemmillä radoilla. Yleisöä kerrotaan olleen noin 10 000 henkeä ja erilaisia oheisohjelmiakin oli järjestetty varsin runsaasti. Ensimmäisinä Kuopion Luistelumaratonin järjestäjinä mainitaan Finnair, MEK, Suomen Luisteluliitto ja Kuopion Matkailupalvelu. Tapahtuma onnistui kaikin puolin hyvin ja hollantilaiset olivat tyytyväisiä luisteluolosuhteisiin.
1985 Nimi muutettiin Kuopion II Jäämaratoniksi
Nimen muutos johtui siitä, että luistelun rinnalle tapahtuman lajeiksi oli otettu myös jäähiihto ja -hölkkä. Hiihto ja hölkkä olivat ohjelmassa vain tuon yhden tapahtuman ajan, koska todettiin, että parempi keskittyä yhteen urheilulajiin ja kehittää tapahtumaa sen ympärillä. Kuopiolaisia ja suomalaisia puraisi maratonluistelun kärpänen ja laji alkoi kehittyä Suomen Luisteluliiton ja sen seurojen piirissä. Kuopion Luisteluseurastakin kehittyi muutamassa vuodessa merkittävä maratonluisteluseura taitoluistelun ja pikaluistelun ohella. Tapahtuman vastuullisena järjestäjänä vuodesta 1985 alkaen toimi useita vuosia Kuopion Matkailupalvelu Oy.
1986 tapahtuman nimi muutettiin Finland Ice Marathoniksi, koska oltiin sitä mieltä, että maailmalla tuntematon Kuopio olisi parempi korvata tunnetulla Finland-sanalla.
1987 Osanottajia oli yhteensä lähes 1 000 luistelijaa (erään lehtitiedon mukaan jopa 1 500), joista 25 kilometrin matkalla oli 230 luistelijaa sekä perhesarjan nimellä luistellussa kuntosarjassa peräti 420 luistelijaa.
Luonnonjäällä luistelussa on myös omat riskinsä jään epätasaisuuden ja railojen vuoksi, riskiä lisäävät myös suorituksen pitkäkestoisuus, fyysiset rasitukset ja tarkkaavaisuuden herpaantuminen. Vuosien saatossa on moni luistelija pyllähtänyt ja joutunut paikkailemaan kolhujaan ja vammojaan jopa sairaalassa. Onkin ensiarvoisen tärkeää käyttää suojaimia ja eritoten kypärää kaatumisen varalle.
1988 Hollantilaiset pitivät keskuudessaan alkuvuosina myös hiihtokilpailut ja jakoivat palkintoja luistelun ja hiihdon yhteisaikojen perusteella, siis jo silloin sovellettua Duathlonia. Kisoissa oli myös jonkinasteinen episodi, kun luisteleva maailma sai Kremlin Punaiselle torille laskeutuneen esikuvansa mukaan oman Mathias Rustinsa. Hollantilainen nuori mies nimeltä Peter Bult ilmestyi viidenkympin voittajana maaliin pari minuuttia ennen todellista kärkiryhmää. Kukaan ei ollut miestä matkalla eikä lähdössä nähnyt, mutta mies vakuutti voittaneensa kisan. Tapaus ei koskaan selvinnyt ja muistikuvien mukaan hänet hylättiin tuloksista. Kaiken kukkuraksi legendan mukaan mies työskenteli jonkin sikäläisen luisteluliiton palveluksessa.
1989 Finland Ice Marathon jouduttiin peruuttamaan kokonaisuudessaan lämpimän sään vuoksi